FAQ

Vind antwoorden op veelgestelde vragen

Algemeen

Wat is Project Apollo?

Project Apollo gaat mensen opleiden om de politiek in te gaan. Dit gaan we doen via twee politiek-onafhankelijke opleidingsprogramma’s waar de nadruk ligt op het bijbrengen van de juiste vaardigheden, kennis en politieke normen en waarden. We leveren vakmensen af die effectief en vakkundig te werk gaan en hun politieke talent en authenticiteit behouden.

Is Project Apollo verbonden aan een politieke partij?

Nee, Project Apollo is politiek onafhankelijk. We helpen deelnemers om hun eigen politieke weg te vinden, ongeacht hun partijvoorkeur. Dat betekent dat onze activiteiten niet politiek neutraal zijn: we moedigen deelnemers juist aan om hun eigen politieke antenne te ontwikkelen en uit te dragen.

Waarom is Project Apollo opgericht?

Wij geloven dat er een grote groep mensen in Nederland is, met ambities, idealisme en waarden, die misschien al een tijdje tegen zichzelf zeggen: ‘Dit kan anders’.

Maar, waar begin je dan?

Project Apollo gaat deze mensen vinden, opleiden, en begeleiden om de politiek in te gaan. Wij geloven namelijk in beter openbaar bestuur, met kundige,  representatieve, en authentieke politici die klaar zijn om de uitdagingen van onze tijd effectief en inclusief op te lossen. Politici die deskundig zijn, en een betere afspiegeling van onze samenleving kunnen vormen.

Dat doen we voor de grote groep getalenteerde en gedreven mensen in Nederland, die de stap naar de politiek willen, maar niet kunnen of durven maken, of niet weten dat die stap überhaupt gezet kan worden. Ze bezitten kennis, expertise en idealisme, en willen de wereld naar hun ideaal verbeteren. Kortom: mensen met politieke potentie.

Is er een bepaalde politieke- of bestuurslaag waar jullie programma’s zich op focussen?

Dat doen wij niet. In het Weekend en in het Traject proberen we juist de politiek te benaderen vanuit de waarden van deelnemers, en welke kennis en kunde nodig is om die vervolgens te ‘uiten’ in een politiek ambt, en je te helpen ontdekken waar je deze het beste kan verwezenlijken. Daarom nodigen we voor onze programma’s verschillende docenten en politici uit: van Dijkgraven tot Europarlementariërs.

Maakt het uit dat ik nog niet zeker weet of ik de politiek in wil?

Nee!  De weekenden bieden juist de kans om die twijfels te onderzoeken. Zo geeft Project Apollo haar deelnemers de kans om op een vrijblijvende manier de politiek te verkennen. Dus twijfelen mag! Juist dan ben je op de goede plek. Wil je jouw aanmelding alvorens even bespreken? Neem contact op met Adjua!

Werving & Selectie

Hoe vindt de werving en selectie van deelnemers plaats?

Project Apollo zoekt, proactief, mensen met politieke potentie. Politieke potentie kent voor ons geen leeftijd, opleiding, kleur of gender, wel sterk idealisme en respect voor mens en maatschappij. We werven via maatschappelijke organisaties, LinkedIn en ons netwerk van ambassadeurs.

We selecteren deelnemers op basis van antwoorden op enkele kernvragen, niet op basis van een CV of motivatiebrief.

Waarom werken jullie niet met CV’s en motivatiebrieven?

Wij willen geen vastomlijnd beeld creëren van het ‘juiste’ CV voor een politicus. Daarom vragen we kandidaten om een aantal vragen te beantwoorden, zoals “Waar ben je trots op?” en “Wat hoop je te leren?”. Twijfel je of de politiek iets voor jou is? Deel dan juist je twijfels in een twijfelbrief! We vinden het belangrijk om met je mee te kijken en te denken, om te onderzoeken hoe we elkaar verder kunnen helpen.

Heb je vragen, plan een afspraak in met Adjua.

Hoe wordt de groep deelnemers samengesteld?

We selecteren een diverse groep deelnemers, zodat zij niet alleen van ons, maar ook van elkaar kunnen leren. We letten op verschillende achtergronden, expertisegebieden en idealen.

Programma & Opzet

Wat zijn de verschillende onderdelen van Project Apollo?

Project Apollo biedt verschillende programma’s voor verschillende mensen, met verschillende doelen.

Het Weekend – Een driedaags programma waarin 25 deelnemers de kans krijgen om te onderzoeken of politiek iets voor hen is, en welke waarden ze belangrijk vinden.

Het Traject – Een intensief 3-maanden programma met 10 sessies waarin 15 deelnemers zich verdiepen in de kennis en kunde die hoort bij het politieke ambt.

De Club – Persoonlijke begeleiding voor 5 deelnemers die zich verkiesbaar willen stellen.

Hoe ziet het Weekend eruit?

Tijdens het Weekend verkennen 25 deelnemers of politiek iets voor hen is, en welke waarden voor hen belangrijk zijn. Het programma heeft een vaste structuur, maar specifieke onderdelen kunnen afhangen van de wensen van deelnemers, en de politieke tijdgeest. Het programma bestaat in ieder geval uit de volgende drie bouwstenen:

Het Doel – Politiek gaat om waarden. Daarom besteden we voldoende tijd in het Weekend om meer te leren over je eigen waarden, en of je deze politiek zou willen maken.
 
De Skills – Om je idealen werkelijkheid te maken, zijn goede politieke skills nodig. Denk bijvoorbeeld aan debatteren, of een goed verhaal kunnen vertellen.

De Context – Hoe ziet het politieke landschap er uit? En welke kansen liggen daar mogelijk voor jou? We nodigen ieder Weekend verschillende (oud-)politici uit om hierover in gesprek te gaan, en verzorgen workshops over actuele politieke thema’s.

Het Weekend start op vrijdagmiddag, en loopt tot het einde van zondagmiddag. Voor 1 avond bieden we een overnachting aan.  

Wat leer je in het Traject?

In Het Traject bieden we een verdiepende slag voor de kennis en kunde die je nodig hebt om het politieke ambt goed te kunnen vervullen. Dat doen we voor 15 mensen, die weten dat ze de politiek in zouden willen, en willen verkennen hoe, waar, en met welke kennis.

Gedurende 3 maanden leren zij meer over het politieke proces, de verantwoordelijkheden van het politieke ambt, de instrumenten die je kan gebruiken om goed beleid te maken, en de skills die je nodig hebt om dat effectief te doen. We bespreken de democratische rechtsorde, gaan op bezoek bij politieke instituties, leren begrotingen lezen en werken aan een persoonlijke campagne.

Praktische informatie

Hoe kan ik me aanmelden voor Project Apollo?

Interesse om deel te nemen aan Het Weekend? Leuk! Heb je nog vragen, of vind je het fijn om iemand uit het team te spreken? Plan dan een afspraak met Adjua in.

Geen vragen meer? Dan start je aanmelding in de Homerun, waarin je ons meer vertelt over jezelf, je idealen, en wat je hoopt te leren.

Zijn er kosten verbonden aan deelname?

Nee. We vinden het belangrijk om deelname aan Project Apollo voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken. Dat betekent dat wij zorgen voor de locatie, eten en drinken, en 1 overnachting tijdens het Weekend. We kunnen geen reiskosten vergoeden.

Waar vinden de bijeenkomsten plaats?

Al onze activiteiten organiseren op plekken die goed te bereiken zijn met het openbaar vervoer. Tot nu toe organiseren we onze activiteiten in Amersfoort, vanwege de gunstige centrale ligging van de stad.

Wat gebeurt er na deelname aan Project Apollo?

Dat verschilt! Een deel van de deelnemers van het Weekend zal doorstromen naar het Traject, omdat zij zeker weten een vervolgstap in de politiek te willen gaan zetten. Iedereen komt in ieder geval terecht in ons alumni-netwerk, waarin een commissie van enthousiaste oud-deelnemers een aantal activiteiten per jaar organiseert om meer te blijven leren en ontdekken over de politiek.

Wat is SIBOB?

SIBOB staat voor Stichting Instituut voor Beter Openbaar Bestuur. Project Apollo is het centrale project van Stichting Instituut voor Beter Openbaar Bestuur (Sibob). SIBOB is in 2024 opgericht met als doel nieuwe bestuurders en volksvertegenwoordigers te vinden, teverleiden, op te leiden en te begeleiden en daarmee politiek en openbaar bestuur in Nederland een nieuwe en positieve impuls te geven.

Door wie wordt SIBOB gefinancierd?

SIBOB wordt privaat gefinancierd door een kleine groep betrokken funders – bestaande uit zowel fondsen als particulieren. Een bewuste keuze, omdat het nodig was snel te beginnen en (omdat het een compleet nieuw traject is) de activiteiten zelf ook rustig te kunnen ontwikkelen, uitproberen en, waar nodig, bijstellen in een verlengde pilotfase. Enkele van de funders waren al vanaf het begin betrokken bij het ontstaan van SIBOB, en zochten samen met directie en bestuur naar mensen die niet alleen financieel konden en wilden bijdragen, maar ook pasten bij de doelstelling en instelling van SIBOB en Project Apollo. De funders hebben SIBOB mede-mogelijk gemaakt, maar hebben geen enkele invloed of inspraak op het beleid en de koers van de stichting of Project Apollo, en evenmin inspraak op de inhoud van de opleiding, of de selectie van onze deelnemers. Alle mensen en organisaties die SIBOB steunen – met inhoudelijke suggesties, ‘in kind’ en financiele steun en andere bijdrages – zijn vanaf begin 2025 te vinden op onze website.

Zet je volgende stap

Nieuwsgierig?

Gratis kennismaking

Plan een call met Adjua

Ontdek in een gratis beeldbel-afspraak met Adjua of Project Apollo bij je past.